Naprapat1 Oslo informerer


I ryggen din har du mellom 33 og 34 virvler, s.k ryggvirvler.

  •  7 nakkecirvler (C1-C7),
  • 12 thorakalvirvler (Th1-Th12) og
  • 5 korsryggsvirvler (L1-L5) aot 6,
  • 5 sammenvokste korsbensvirvler (S1-S5) og
  • 4-5 sammenvokste halebensvirvler (Co1-C4).

De fleste av oss prater mest av alt om de totalt 24 nakke-, bryst- og korsryggvirvlene når vi snakker om ryggen.

Mellom disse virvlene finner vi mellomvirvelskiver, s.k discer minus mellom C0, C1 og C2

Det vi i første omgang skal se på er mellomvirvelskivene. Fram til du er ca 12 år vil det vokse blodårer inn i skivene for å tilføre bl.a næring, oksygen etc for vekst av denne. Rundt det 12.e leveåret ditt "tørker" disse årene inn og skivene blir et helt lukket rom. Etter dette får ikke skivene næring tilført gjennom direkte blodforsørging, men cellene suger derimot til seg næring fra et finmasket nett av blodårer i virvlene over og under seg. Ved å bevege deg vil næringstilførselen øke. Dersom næringstilførselen til discen blir brutt eller svikter, vil cellene brytes ned og skiven vil gå i langsom oppløsning, såkalt degenerasjon. I ytterste 1/3 av discen finnes det nervestruktur som er smertefølsomme. Dersom skiven sprekker og væske renner ut, dvs prolaps eller skiveutglidning, vil du kunne kjenne smerte når de ytterste veggstrukturene gir etter.

Ved en degenerering av mellomvirvelskivene vil virvlene synke nærmere mot hverandre. Normalt skjer det mest tydelig i korsryggen. Mens mellomvirvelskivene i nakken bare er et par millimeter tykke, er de over en centimeter tykke i den nedre delen av korsryggen. Aller nederst blir de nærmest kileformede på grunn av korsryggens svai (lordose). Ved degenerering av discen viskes visuelt sett lordosen, eller svaien ut. Skivens kileform avtar. I tillegg vil facettleddenes vinkler i fht hverandre være med på denne utrettingen. Facettleddene er to små ledd ved virvelbuen som lumbalt står nesten rett opp og ned i fht hverandre (se bilde).

Spinal stenose menes symptomer relatert til anatomisk reduksjon i størrelsen på spinalkanalen der nerven går inne i ryggen. Reduksjonen av kanalen skyldes vanligvis degenerativ lidelse i flere nivåer.  Trang spinalkanal kan være asymptomatisk, gi ryggsmerter, forårsake nerverotsskade, eller nevrogen claudicatio.

Symptomer på lumbal spinal stenose kan være følgende:

  • Utstrålende smerter i underekstremitet som øker i stående stilling
  • Smertefri i sittende stilling
  • Bedring av symptomene ved fremoverbøying
  • Bredbaset gange

Ved å følge linken her under vil du kunne se hvordan spinal stenose i ryggen oppstår.


http://nhi.no//forside/animasjoner/nervesystemet/spinalstenose-32020.html

Naprapat1 Oslo

Naprapat- og helseklinikk

Vi har nå gleden av å invitere våre kunder og deres venner på kurs i hvordan trene styrketrening på studio og hjemmeEtter flertallige forespørsler fra våre kunder, har vi nå satt i sammen et kurs der målet er å gi deg som trenende en teoretisk og en praktisk plattform for hvordan du kan ta treningsøvelser fra ditt treningssenter til også å kunne trene tilsvarende hjemme.   Kursets oppsett:1. Teoretisk kunnskapsløft


Ikke alle har mulighet til hver dag å trene på sitt faste treningssenter. Men de har heller ikke den kunnskap som skal til for å kunne trene på egenhånd. Derfor er det mange som dropper ut av treningen litt for mange dager enn de liker. Det er trist, og også helt unødvendig. Derfor vil vi gi deg muligheten til både å få en forklaring på hvordan musklene jobber og hvorfor du skal gjøre øvelser på den måten du skal.

2. Praktisk gjennomføring på treningsstudio


Deretter vil vi gå igjennom øvelser både hvordan de gjøres på ditt treningssenter og hvordan du kan trene på tilsvarende måte hjemme med enkle hjelpemidler. OG være like sliten!

3. Personlig treningsoppsett


Tredje delen vil være at vi setter opp et treningsprogram for nettopp deg og ditt behov og dine ønsker!


For påmelding og nærmere informasjon om kursets gjennomføring, ta kontakt med Thomas ved Naprapat1 Oslo på tlf 22 42 29 00, SMS 91 67 45 25 eller mail napra1@me.com


Hvordan oppstår en prolaps og hva er det?


En prolaps oppstår i mellomvirvelskivene i ryggsøylen. Prolaps er en sprekkdannelse i mellomvirvelskiven (discen) der væskeinnholdet i skiven "renner" ut av skiva og ut i det rommet der nervene går i det sentrale nervesystemet. Væskens konsistens er omtrent som eggehvite. Problemet er at det sentrale nervesystemet er omsluttet av en væske, cerebrospinalvæsken som har en homogen (ensartet), kjemisk sammensetning. En annen kjemisk sammensetning enn den inne i discen. Disse to væskene passer ikke helt sammen og kroppen ønsker discens væske bort i fra nerven og vekk ifra cerebrospinalvæsken. Det skaper en kjemisk reaksjon der enzymer (biologiske katalysatorer) bryter ned discvæsken. Denne reaksjonen kan skape irritasjoner i de nervene den kommer i berøring med. I og med at nervene er signaltråder vil disse bli trigget til å sende avgårde signaler som igjen skaper respons i de organene, musklene, etc nervene munner ut i. Reaksjonene er ekte,selv om signalet er "falskt". Musklene klarer f.eks ikke å skille viljestyrte, ekte signaler fra de "uekte", kjemisk fremprovoserte signalene.Er prolapsen stor nok vil den kunne slippe ut så mye væske at selve discvæsken vil kunne skape et fysisk trykk mot nervene i ryggsøyla.


Se videoen og lær deg noe nytt!

Degenerering av mellomvirvelvelskiver

Utvikling av spinal stenose

Uten disse fasettleddene ville det ikke være mulig å ha fleksibilitet i ryggen, og du kunne bare beveget deg i meget rette og stive bevegelser. Leddflatene i disse to leddene kan gjøre vondt og gi deg en verkende rygg. De kan også slites ned og forkalkes. Dersom denne forkalkingen blir stor kan det også påvirke ikke bare ryggens bevegelse, men du kan få innklemninger på nerverøttene som kommer ut fra ryggen. Da begynner du å nærme deg en spinal stenose.


Ved å følge linken her under vil du kunne se hvordan denne forandringen i ryggen oppstår, og hvordan den gradvis utvikler seg.Til bursdagen min ønsker jeg meg en.....                             DMX - Digital Motion X-ray-maskin


På høy tid at vi her i Norge får oss en DMX - maskin?!

På et røntgenbilde kan man se skjelettstrukturene i kroppen din, dvs de forkalkede strukturene. Problemet er at dette er stillbilder. Stillbildene blir oftest tatt med leddene i en s.k nøytral posisjon, dvs uten vridninger og bøyninger av leddene. Med en DMX - maskin tas bildene i bevegelse. Vel, ikke så mye bilder, men mer en røntgenFILM. Da synliggjøres det om leddene er overbevegelige pga skader på f.eks leddbånd, om det finnes stivheter utenfor nøytralposisjonen etc. Et UTROLIG bra og viktig verktøy for å kunne stille rett diagnose som er en nødvendighet for å kunne gi riktig behandling til den enkelte!!!!


Sjekk videoen til venstre og bedøm selv!

Hvordan gå og løpe riktig


I Norge har det i stort sett vært to ulike oppfatninger om hvordan vi skal sette foten ned når vi løper og går. Enten går og løper man på en måte som gjør at hælen lander først og deretter ruller man framover på foten. Dette var en teknikk som tok utgangspunkt i at løping var en raskere variant av gange og ved å rulle fra hæl og fram fungerte foten som et hjul der rullingen ga lite oppbremsing av farten. I motsetning til om man satte framfoten ned først. Den andre leiren har forespråket en landing på framfot siden det gir et dempet nedslag der framfoten grabber tak i underlaget og drar oss framover.

I disse filmene kan man se hvordan foten er oppbygd og hvilke sluttsatser det leder oss til. Jeg har og har hele tiden hatt en klar oppfatning av hvordan et steg burde være. Se filmen først, så kan du lese min sammenfatning i etterkant. Deretter finner DU din egen oppskrift ut ifra hvordan du føler det.

Copyright ©  All Rights Reserved